ייעוץ זוגי

מה ההבדל בין ייעוץ זוגי לטיפול זוגי

ההבדל בין ייעוץ זוגי לטיפול זוגי

זוגות המעוניינים בסיוע מקצועי מתמודדים פעמים רבות עם השאלה-    האם לבחור בטיפול זוגי או ייעוץ זוגי? לא פעם ההבדל ביניהם אינו ברור.

נהוג להניח כי ייעוץ זוגי מכוון להמליץ, להדריך, להנחות ולכוון את בני הזוג, ובכך למעשה עונה על ה”מה עושים?”, ה”איך פועלים?” שאלות אשר מלוות את החיים הזוגיים.

הייעוץ הזוגי מציע כללי עשה ואל תעשה, העשויים לסייע לזוגות המתמודדים עם קושי נקודתי המופיע על רקע תקופת מעבר ושינוי. למשל: שנת הנישואין הראשונה, הולדת ילד, מעבר דירה וכד’.

בתקופות של שינוי זוגות מתמודדים למעשה עם מצבים המזמנים חוויות חדשות, אשר מצריכות רכישת הרגלים חדשים שישיבו את האיזון לפרט ולזוג.

כאשר הסתגלות זו מלווה בקשיים, ייעוץ זוגי המכוון להרחבת המיומנויות האישיות והזוגיות ולהכוונה בהתמודדות עם האתגרים שמציבות אותן תקופות של שינוי- יכול להציע סיוע מספק.

טיפול זוגי מכוון למרחב פנימי וזוגי סוער יותר. מצבים בהם ישנה טינה הדדית, חרדות כלשהן, קנאה מוגזמת, דיכאון לסוגיו, התמכרות, או כל גורם אחר המקשה על חיי הפרט ומכאן גם משפיע על טיב היחסים הזוגיים והאווירה המשפחתית.

תופעות אלו הן למעשה ביטוי לעולם פנימי סוער ולא מודע,  ולכן עצות פרקטיות הניתנות במסגרת הייעוץ הזוגי אינן מצליחות ליצור סיוע ושינוי.

במצבים אלו, תחושות שליליות מציפות את בני הזוג. תחושות שמקורן בעברו של כל אחד מבני הזוג: פתאום תחושת החודרנות וחוסר המרחב שהייתה בבית ההורים חיה וקיימת בתוך הקשר הזוגי; פתאום היא הופכת אובססיבית וקנאית כמו אמא שלך והוא הופך מרוחק ודוחה כמו אבא שלך…

החרדה שנדחקה מעט בתחילת הקשר הזוגי חוזרת, משפיעה על כל בני הבית ויוצרת אוירה קשה ולחוצה. בתוך הטיפול הזוגי, התהליך הטיפולי מכוון לזיהוי החסמים הפנימיים, להגברת המודעות האישית והזוגית לתהליכים המתרחשים במרחב הנפשי – זוגי הלא מודע.

במצבים אלו המטפל, שואל שאלות ולא מכוון לפתרון. זאת, מאחר והוא מכוון להבנת הדינמיקות והתהליכים הפנימיים הלא מודעים. דרך התבוננות משותפת הוא מסייע למטופלים לראות ולהבין באופן ברור יותר את מקור הקשיים הזוגיים.

כלומר, מטרת המטפל אינה לכוון את הזוג לשינוי של פעולה, אלא לכוון את הזוג להגברת המודעות זה לזו ופנימה.

לפנות לטיפול זוגי או ייעוץ זוגי?

זוגות רבים שואלים אותי – איך נדע למי לפנות? אני מציעה לשאול שאלה אחרת – האם לפנות למטפל זוגי או יועץ זוגי?

כיום לצערי אין חוק המסדיר את השאלה הזו באופן ברור. ולכן ההמלצה שלי היא לפנות לאנשי טיפול. כאלו שעברו הסמכה מסודרת: תואר ראשון ושני בתחומי הטיפול (עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה, או תרפיות מוכרות), אנשי טיפול שעברו הסמכה בפסיכותרפיה ממוסד השכלה מוכר, וכאלו שעברו הסמכה בטיפול זוגי ומשפחתי.

מטפל זוגי מיומן בתוך תהליך הערכה קצר, יעשה תהליך של אבחנה לגבי הזוג: קשייו וצרכיו. מטפל זוגי מיומן יבחר ביחד עם בני הזוג את מטרות הטיפול וייעזר בפרקטיקות המתאימות לפי המצב בו הזוג נמצא.

מטרת הטיפול הזוגי היא לכוון את הזוג (יחד וכל אחד לחוד) להתבוננות פנימית וזוגית. השהות המשותפת בחדר מאפשרת למטופל/ת לא רק לשמוע את עצמו, אלא להקשיב גם לבן/בת זוגו, להביע רגשות מכל הטווח, ובעצם לתת ביטוי ופירוש והבנה  לרגשות הפנימיים, הלא מודעים.

לעיתים ניתן להסתפק בתהליך ייעוצי קצר יחסית, ולעיתים התהליך שייבחר יהיה טיפול זוגי עמוק וממושך.